ה-פוסט למורות: ארגון ותכנון השבוע, כתיבת מערכים ובדיקת מבחנים

כפי שהבטחתי בפוסט על ארגון חומרי הוראה, זהו פוסט על ארגון השגרה של מורה: תכנון השבוע, בדיקת מבחנים, כתיבת מבחנים, מתי ואיך להכין מערכי שיעור וכן הלאה.
ממליצה לכל מורה לקרוא את הפוסט הזה! בטוחה שכל אחת תמצא כאן לפחות משהו אחד שיסייע לה לשגרה רגועה יותר.

איך לתכנן את השבוע?

איך שאני רואה את זה, תכנון מראש של שבוע העבודה אצל מורות עושה את כל ההבדל.
פעם הייתי מכינה פשוט טבלה בוורד או אקסל, אבל מאז מצאתי את מחברת התכנון למורים של Amazing Day (הורודה) ואני משתמשת רק בה.

ארגון ותכנון זמן למורות

 

בעמודה הימנית ביותר אני כותבת את התאריך והערות חשובות (יום חופשי, מועדים וכן הלאה), ואז בכל ריבוע את הכיתה ומה אני מתכננת ללמד. המחברת מגיעה רק עד שיעור שביעי ואני לפעמים מלמדת גם תשיעי, אבל זה לא נורא – אפשר לסדר את זה טיפה אחרת וזה עדיין מאוד נוח.

בכל אופן, ביום האחרון של כל שבוע (אצלי זה שישי), אני תמיד מקדישה רבע שעה למחברת הזאת ולתכנון השבוע הבא. בתחילת שנה אני לרוב מתכננת לפחות את השבועיים הקרובים, כדי לדעת עם אילו מערכים צריך להיערך. בהמשך השנה יותר זורם לי לעשות את זה ברמה השבועית, אבל פה זה כבר תלוי כמה אתן ותיקות/חדשות וכמה מערכים מוכנים כבר יש לכן. אם צריך להכין הרבה – תכננו יותר מראש.

כמובן שהתכנון הזה נתון לשינויים, בהתאם להספקים, החלטות של הרגע וכן הלאה. לא לפחד לחרוג מהתכנית. זה רק כדי שתמיד תדעו מה לשים בתיק.

ביום שבת בערב אני מסתכלת על התכנית לשבוע הקרוב, ומכניסה לתיק את כל החומרים שאני צריכה לכל שבוע, לפי כיתה.

כמו שכתבתי בפוסט הקודם, יש לי קלסר מיוחד עם ניילונית לשוטף השבועי – עם המערך הנוכחי והמערך הבא.

סדר וארגון בחומרי הוראה

 

מתי להכין מערכי שיעור?

גם פה התשובה תלויה בגדול בניסיון שלכן.

אם אתן מורות בשנים הראשונות במקצוע, אז התשובה היא להתכונן כמה שיותר מראש בלי להשתגע. מה זה אומר? זה אומר שכבר בחופש הגדול תתכננו מה תרצו ללמד בחודש העבודה הראשון, ותכינו את כל המערכים לחודש הזה.

השנה זה רלבנטי במיוחד כי ראש השנה מתקיים ב- 29/9, כך שיש חודש רצוף של לימודים ואם אתן לא רוצות להיות בלחץ – כדאי שתהיו מוכנות אליו מראש. ואז כל פעם שתסיימו נושא מסויים, תכינו כבר את הנושא הבא. כלל האצבע לדעתי צריך להיות – להיות מוכנות לכל החודש הקרוב.

אני מורה שמונה שנים, ואני יודעת שאין לי צורך להכין מערכים המון זמן מראש. כמובן שזה לא מזיק, אבל אני מוצאת שחבל על הזמן שלי ועדיף שאכין מערכים בהתאם לצורך.

אז נניח, אם עכשיו אני התחלתי ללמד את שכבת י' את השיר "פגישה חצי פגישה" של רחל, וכשאסיים אותו אני יודעת שארצה ללמד את "אורן" של לאה גולדברג שאותו מעולם לא לימדתי, אז עכשיו מבחינתי זה הזמן לשבת להכין תכנית שיעור ל"אורן", כדי שהיא תהיה מוכנה כשאסיים את השיר הנוכחי.

 

ניצול יעיל של שעות העבודה

אני עכשיו במצב שבו אני עובדת מעט מאוד בבית, ובכל מקרה המטרה שלי היא לא לקחת עבודה הביתה בכלל. אמנם אני מחנכת אז יש דברים שחייבים להיות אחרי שעות העבודה הרשמיות, אבל בכל מה שקשור להכנת מערכים, בדיקת מבחנים, כתיבת מבחנים וכן הלאה – אני מאוד מקפידה לעשות בשעות העבודה בבית הספר.

הרפורמה של עוז לתמורה (או אופק חדש למי שביסודי) אמורה לאפשר את זה. אם הטמיעו את זה טוב בבית הספר שלכן, אמורות להיות לכן עמדות עבודה מסודרות שבהן אתן יכולות לעבוד. אם לא, אז שווה להעלות את זה מול ההנהלה.

אז יש לי שעות שהייה, ובשעות האלה אני יושבת ועובדת. כמובן עוצרת לפעמים לדבר עם מורים אחרים, כמובן אוכלת ונחה, אבל רוב הזמן עובדת.

בעיניי הגבולות האלה הם קריטיים כדי לא להשתגע. הוראה היא מסוג העבודות האלה שבהן תמיד יש מה לעשות. אף פעם לא מצאתי את עצמי במצב שבו אמרתי "וואלה, אין לי עבודה". תמיד אפשר לשפץ איזה מערך, להתקשר לאיזה הורה, להכין את המבחן הבא… זה לא נגמר. הגבולות הברורים הם אלה שישמרו על השפיות שלכן ועל הפנאי שלכן.

אגב גם בכל מה שקשור לחינוך, למעט מקרים דחופים, יש לי עוד שעה של זמינות להורים בין 20-21 בערב וזהו. אני לא זמינה 24/7.

ואם אתן מסתבכות עם מה לעשות קודם בשעות השהייה שלכן, תשתמשו במחברת תכנון הזמן. תקבוע שעה אחת קבועה בשבוע לטלפונים, שעתיים קבועות להכנת מערכים ושיפוצם, שעה להכנת ושכפול מבחנים, שעתיים בדיקת מבחנים. או כמויות אחרות שמתאימות לכן. ככה כשאתן יושבות לעבוד תדעו בדיוק מה לעשות ולא תתפזרו.

 

איך להכין מערכי שיעור?

באקדמיה למדתי איך לכתוב מערך שיעור בתור תסריט של שאלה ותשובה. למדתי גם להכין מערך לוח. אלו שני דברים שאני בהחלט לא עושה ולא עשיתי מאז השנה הראשונה שלי.

תכנית שיעור מבחינתי היא בעצם סיכום של הנושא, שמסוכם ככה שאני יכולה לשלוח אותו לתלמידים במידת הצורך.

אם זה שיעור שדורש פעילות מסוימת שחשבתי עליה, אני אצרף לסיכום הנושא דף נוסף, שהוא רק בשבילי, עם הפרטים של הפעילות.

לפני שאני ניגשת לתכנן שיעור על נושא מסוים אני קוראת כמה שיותר על הנושא הזה. מבקשת סיכומים ממורות אחרות, מחפשת באינטרנט או בספרים אם צריך.

אחרי שקראתי מספיק, אני לוקחת את הסיכום שהכי אהבתי ומשפצת אותו. לפעמים זה שיפוץ קל ולפעמים זה שיפוץ רציני. המטרה היא להפוך אותו לשלי, משהו שאני שלמה איתו ב- 100% ויכולה בקלות להעביר לתלמידים.

אחרי זה אני מעדכנת את שם הקובץ בהתאם: "פגישה חצי פגישה 1.8.19". כדי שאני אדע מתי בפעם האחרונה עברתי על הסיכום. לרוב אני אעבור כל שנה מחדש על הסיכומים ואשפץ אותם, כי אני מסיקה מסקנות מהשנה הקודמת. אני עושה את זה לפני שאני מתחילה ללמד נושא מסוים, או אם זה תיקון רציני ששמתי לב שצריך – אז תוך כדי או אחרי.

חשוב בעיקר לזכור שמערכים זה דבר דינמי. הבסיס תמיד שם אבל כדאי לרענן מדי פעם, גם בשבילכן וגם בשביל התלמידים.

 

בדיקת מבחנים

רוב המורות יסכימו איתי שאחד הדברים המבאסים ביותר בהוראה זה בדיקת המבחנים. ובמקצועות רבי מלל כמו ספרות זה בכלל סיפור מההפטרה.

איך בכל זאת מתמודדים עם המטלה?

אני אימצתי כלל ממורה שעובדת איתי. הכלל שלה היא שבכל יום היא בודקת מינימום חמישה מבחנים, לא משנה מה. ככה גם לא בודקים יותר מדי כל יום, אבל גם כל הזמן מתקדמים עם הערימה.

בתקופות יותר לחוצות או אם יש דדליין רציני, אני עושה את זה קצת אחרת. אני מחשבת את מספר השאלות שיש לי לבדוק (בספרות במבחן יכולות להיות שאלה אחת או שתיים, שלוש במצבי קיצון, אלא אם זו מתכונת). מחלקת את זה במספר הימים שאני רוצה לסיים בהם את הבדיקה, וככה יודעת כמה שאלות אני צריכה לבדוק ביום.

בכל מקרה הרעיון הוא אותו רעיון – לא לעשות יותר מדי ביום ובכל זאת להתקדם.

זה משרת מאוד טוב את המטרה שלי לא לעבוד בבית, כי ברוב הימים יהיה לי זמן לפחות לכמות קטנה של מבחנים. ומקסימום אני כן לוקחת הביתה לבדוק בערב, אבל רק את מספר המבחנים שאני צריכה באותו היום – ולא יותר.

 

כתיבת מבחנים

הדבר שאני הכי ממליצה עליו הוא ליצור מאגר שאלות מוצלח שאפשר לשלוף ממנו כל פעם.

אם אין לכן כזה, תתחילו להכין לאט לאט.

אני שומרת את כל המבחנים שאי פעם כתבתי, ואת כל הבגרויות שהצלחתי ללקט פיזית ומהאינטרנט, ככה שתמיד יש לי מאיפה לשלוף שאלה במהירות.

תכינו את המבחנים ותדפיסו אותם כשבוע מראש. ככה אף פעם לא תהיו לחוצות בזמן. פשוט תכניסו את זה לתכנון השבועי שלכן.

 

גיבוי חומרי ההוראה

מכיוון שאני עובדת גם בעבודה וגם בבית, התחלתי עכשיו לעבוד רק דרך גוגל דרייב. יש לי שם תיקיית עבודה ושם כל החומרים, כל המבחנים, כל המצגות וכל הסרטונים שאני צריכה. תשקיעו פעם אחת בלארגן הכל כמו שצריך ותראו איך שזה ישתלם בשוטף.

בדרייב אפשר גם להכין תיקיית סיכומים ולשתף אותה עם התלמידים לקראת מבחנים – נוח מאוד.

 

אוקיי, אז נראה לי שאלה כל העצות, הטיפים והטריקים שלי כדי למורות!

אהבתן? כתבו בתגובות ושתפו חברות מורות.

ואם יש לכן משהו להעיר ולהוסיף, אני תמיד שמחה לשמוע. 🙂

יערה אופיר

יערה אופיר

מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן

6 תגובות

  1. הי יערה
    בעיה ידועה תודה על הטיפים אשמח לעוד שבוע נעים 🙂

  2. אז מבינה שבעצם מערכי השיעור שלך לא כוללים מטרות / יעדים / ותכנון זמנים.
    והם בעצם סיכום של החומר. אז מה ההבדל בין סיכום כזה לזה שמופיע במדריך למורה?
    ואיך בונים את זה חכם יותר??

    1. אצלי המערכים לא כוללים את הדברים שציינת באמת, אבל זה מתאפשר בין היתר בגלל שאני מכינה לבגרות וברור לי מה היעד והמטרות של כל מערך.
      אם הייתי מכינה מערכים של הקניית מיומנויות למשל, אז חשוב היה גם להכניס מטרה/יעד, אבל אולי הייתי רק חושבת על זה בראש ולא כותבת על הדף.
      אז יוצא שתכנית השיעור היא סיכום של החומר, אבל החלק החשוב הוא שזה סיכום *שלי*, שאני כתבתי ועיבדתי בצורה שלדעתי הכי נוחה להוראה. העבודה על הסיכום גם עוזרת לי להבין יותר טוב את החומר ואיך אני רוצה להעביר אותו.
      ובקשר ללבנות חכם יותר, למה את מתכוונת?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים

סדר בחומרי היצירה של הילדים
סדר עם ילדים
יערה אופיר

סדר בחומרי היצירה של הילדים

אם יש לכם ילדים אתם בוודאי מכירים את העניין של חומרי יצירה שהולכים וגודשים לכם את הבית, ואת פינת היצירה המבולגת. זה מתחיל בחוברות צביעה,

קרא עוד »

תפריט נגישות