(למי שלא מכיר, זה מהסדרה המעולה Sex Education).
לפני כמה ימים התיישבתי במרפסת שלי עם כוס קפה, כדי להיות כמה דקות עם עצמי, וביררתי עם עצמי איך אני מרגישה. המסקנה הייתה שאני מרגישה פשוט רע. תחושה של לחץ, נשימות מהירות ומועקה בחזה.
אני במערבולת של עשייה ומספיקה המון, אבל זה גובה מחיר. התחושה שאני רודפת כל הזמן אחרי הזנב של עצמי, שעל כל מטלה שאני סוגרת נוספות עוד שתיים, היא תחושה מאוד מעיקה.
אז התיישבתי ועשיתי משהו שלא עשיתי יותר מדי זמן – מפת חשיבה.
מפת חשיבה (mind map) זה בעצם תרשים של כל המחשבות שלנו, מחולק לקטגוריות, אבל בלי סינון ובלי היררכיה. תכף אסביר בדיוק מה עושים ואיך, אבל לפני זה אספר שרק העובדה שהורדתי את כל המחשבות שלי על הדף פשוט שחררה אותי.
אחרי זה כבר יכלתי לסמן מה חשוב ולשבץ ברשימת מטלות מה שצריך, אבל הידיעה שכל מה שהסתובב לי בראש נמצא עכשיו על נייר הייתה מדהימה. כאילו הוסר לי משקל כבד מהחזה.
זה כלי שאני משתמשת בו המון שנים. תקופות מסוימות אני עושה את זה כל שבוע ותקופות מסוימות פעם בכמה חודשים – תלוי בעומס. אפשר לעשות מפת חשיבה על נושא או תחום ספציפי, או על כל מה שיש בראש. בפוסט הזה אסביר איך מכינים מפת חשיבה של כל מה שמסתובב לנו בראש.
אז מתי כדאי להשתמש במפת חשיבה?
כשיש המון משימות בכל מני תחומים וצריך להבין מי נגד מי.
כשיש פרוייקטים גדולים ומורכבים.
כשעושות תכנון שבועי/חודשי ורוצות קודם כל לשפוך את כל הרעיונות שיש.
כשרוצות לעשות בריינסטורמינג בלי יותר מדי לחשוב.
אם נתקלתן באחד מהמצבים האלה – המשיכו לקרוא.
שלב ראשון – הכנה
לוקחות דף חלק. לוקחות מלא עטים צבעוניים או טושים צבעוניים. כותבים באמצע הדף "דברים" או "to do" או את הנושא של מפת החשיבה.
שלב שני – קטגוריות
אנחנו נכתוב כל קטגוריה בצבע אחר כדי לעשות לעצמנו סדר בעיניים.
כתבו את כל הקטגוריות שעולות לכם בראש. אם שכחתם משהו לא נורא – תוסיפו בהמשך.
שלב שלישי – כתיבת המשימות
עכשיו זה הזמן להוציא הכל. בלי סינון, בלי היררכיה, פשוט הכל. את כל המשימות שיש לכם שעולות על דעתכם – דברים להיום, דברים להמשך השבוע, פרוייקטים שרציתם לעשות, דברים לעתיד… כל מה שמעיק ויושב עליכם. המטרה היא בראש ובראשונה להוציא את הכל מהמוח לדף, רק ככה אפשר לחשוב בצלילות אחרי זה על סדר העדיפויות שלכם.
אין גם חשיבות לסדר שבו אתם כותבים את הדברים, אפשר לקפוץ מנושא לנושא.
בסוף זה נראה ככה:
ומה עכשיו?
קודם כל אני מבטיחה שתרגישו תחושה של הקלה, אבל יכול להיות שביחד איתה יופיע לחץ חדש של כל הדברים שאתם צריכים לעשות.
אז זה בדיוק הזמן לסמן מה בעדיפות, מה פחות חשוב כרגע, ומתי עושים כל דבר – ולהעביר לרשימת משימות מסודרת. אני נניח עובדת גם עם היומן וגם עם אפליקציית todoist, ומשבצת בכל יום את המשימות שמתאימות לו.
הינה דוגמה למה שאני עושה מייד אחרי – מסמנת מה חשוב, כותבת ליד מתי אני עושה כל דבר, ואז מטפלת במשימות.
אבל זה כבר יותר מתאים לתכנון שבועי, משהו שכתבתי עליו כבר ואעמיק את הנושא בעתיד.
מה דעתכן? מאמצות? כתבו לי בתגובות!
תגובה אחת