סדר וארגון בחומרי הוראה

 

אחד האתגרים שמורות נתקלות בהם הוא סידור חומרי ההוראה. בין אם את מורה ביסודי ויש לך המוני משחקים וחומרי המחשה, ובין אם את מורה בתיכון ויש לך בעיקר ניירת – את חייבת שיטה לארגון, או שברגע האמת תתקשי למצוא את מבוקשך. אני מהסוג השני (מורה בתיכון), ויש לי מספר לא מבוטל של קלסרים מלאים בחומרים.

אז איך אני מוצאת את הידיים והרגליים ומגיעה תמיד מוכנה לשיעורים עם החומר הרלבנטי? כל הטיפים והעצות – ממש כאן בפוסט.

שיטת הארגון

חומרי הלימוד מאורגנים אצלי בשלושה שלבים:

  1. קלסר יומיומי – בקלסר מיוחד אני מחזיקה את כל מה שאצטרך ללמד בשיעורים הקרובים בכל הכיתות.
  2. קלסר שוטף-שנתי – כל מה שאני צריכה לשנה הנוכחית.
  3. קלסר חומר גולמי – חומר שאני לא צריכה ב"שלוף".

 

קלסר יומיומי

יש לי קלסר חצי שקוף עם ניילוניות. הניילונית הראשונה מכילה את מערכת השעות שלי מצד אחד, ואת מערכת השעות של כיתת החינוך שלי מצד שני.

אחריה, יש ניילוניות כמספר הכיתות אותן אני מלמדת השנה ועל כל אחת מדבקה עם מספר הכיתה. נניח השנה לימדתי י' 4, י' 6, י"א 13, ספרות מורחב, חינוך וכו'. לכל כיתה ניילונית משל עצמה.

אני מתחילה את השנה כאשר תכנית השיעור הראשונה והשנייה של כל כיתה נמצאת בניילונית הרלבנטית. אחרי שאני מסיימת את השיעור הראשון, אני מחזירה את המערך למקום (בקלסר שוטף-שנתי) ומוציאה לניילונית את המערך השלישי, וכן הלאה. ככה אני תמיד מאורגנת עם המערך הנוכחי ועוד מערך אחד קדימה, לכל כיתה. לפעמים יוצא שאני מלמדת כמה כיתות את אותו מערך, וזה בסדר, זה פשוט נמצא באחת הניילוניות.

אם יש לי דברים נוספים שאני צריכה על הכיתה באופן שוטף, כמו למשל רשימה שמית, רשימת התאמות, רשימה של הספקים של החומר – זה ייכנס לאותה ניילונית מאחורה.

כמובן שכרגע בגלל החופש הקלסר הזה ריק, אבל בגדול ככה זה נראה, רק עם יותר ניילוניות ודפים בפנים 🙂

סדר וארגון בחומרי הוראה

 

קלסר שוטף-שנתי

בתיק תצוגה (התיקייה הזו שמגיעה עם ניילוניות בתוכה) של 50 ניילוניות, אני מחזיקה את כל החומר שאני מתכננת ללמד השנה. מדובר במערכי שיעור, סיכומים ודפי עבודה – דברים שאני באמת אצטרך כשאגש ללמד נושא מסויים. בגלל שאני מלמדת ספרות, אז אצלי לכל יצירה שאני מלמדת יש ניילונית. כל אחת בהתאם למקצוע שלה תחלק את זה, ואני ממליצה לפרק ליחידות קטנות כדי שיהיה יותר קל למצוא את מבוקשכן.

האמת היא שעד עכשיו גם החזקתי בקלסר הזה חומרים נוספים על כל יצירה – סיכומים שקיבלתי או הדפסתי למשל, שהשתמשתי בהם כדי לבנות את השיעור ואני לא צריכה אותם יותר. את אלה העברתי עכשיו לתיקיית החומר הגולמי, בהנחה שאני לא אצטרך אותם כמעט אלא אם אני ממש צריכה לדייק משהו ספציפי.

אם רק התחלתי ללמד נושא מסויים אז אני כן אחזיק בתיקייה שלו את החומר הגולמי שקשור אליו, בהנחה שהסיכומים ותכנית השיעור עוד דורשים עבודה.

מהקלסר הזה אני שולפת כל פעם את השיעור הרלבנטי לקלסר היומיומי.

אגב, אצלי יש שניים כאלה – אחד לספרות רגיל ואחד לספרות מורחב. אם אתן מלמדות יותר מנושא אחד, אפשר לחלק אם זה נוח לכן יותר. אבל לא לחלק יותר מדי.

ארגון חומרי הוראה

 

סדר וארגון בחומרי הוראה

 

חומר גולמי

בקלסרים ענקיים אני שומרת צילומים של כל מני סיכומים, חומרים שלימדתי פעם ואני לא מלמדת כרגע, ובגדול כל מה שהוא לא מערכי שיעור או סיכומים שאני ממש צריכה לקחת איתי לכיתה.

אלה מאורגנים בשני קלסרים גדולים. קלסר אחד לתיכון וקלסר אחד לחטיבת ביניים. מכיוון שלא לימדתי חטיבה כבר 8 שנים ואני לא מתכננת לחזור, אני לא ממש נוגעת בקלסר של החטיבה אבל שומרת אותו כי יכול לקרות מצב שאזדקק למשהו משם – נניח כשאני מלמדת בכיתת חינוך מיוחד, או שיעורים פרטיים, או העשרה כלשהי.

קלסר התיכון נמצא בשימוש רק כשאני צריכה לשפץ מערך שיעור קיים ורוצה להתרענן בחומרים, או כשאני רוצה לחזור ללמד משהו שלימדתי בעבר. כך שהוא לא בשימוש תכוף, אבל כן נפתח מדי פעם.

ארגון חומרי הוראה

 

בגלל שאני מחנכת כיתה, יש לי גם קלסר נוסף לחומרים של חינוך. בסוף כל שנה אני מארגנת אותו לפי נושאים. חינוך זה עניין בעייתי מבחינת תכניות שיעור, כי אנחנו מחנכים כיתה שלוש שנים, י' עד י"ב, ואז חוזרים לי' חדשה. אז חשוב לארגן את התכנים שמעבירים כמו שצריך, כדי שלא נצטרך להמציא את הגלגל כל שלוש שנים מחדש. חומרי האירועים השנתיים, המסע לפולין, התמקדות בנושאים מסוימים – אם הדפסתי אז זה מתוייק שם. גם שאלוני פתיחת שנה, משחקי היכרות – כל מה שצריך שיהיה בשלוף במקום לשבור את הראש כל פעם.

 

סדר וארגון בחומרי הוראה

אז לסיכום החלק הזה – בקלסר גדול חומרים שלא צריך בשוטף, בקלסר קטן יותר חומרים לשנה הקרובה, שממנו שולפים חומרים לפי הצורך היומיומי.

עזרי למידה, חומרי המחשה, משחקים

אז איך מאחסנים כל מה שהוא לא דפי נייר? כמה עצות חשובות:

  1. לפני הכל, מדובר פה רק בחומרים שתופסים נפח. לאחסן דפים בשקיות/קופסאות זה הכי לא נוח שיש.
  2. להשתמש בקופסאות שקופות עם מכסה, ולאחסן בכל קופסה חומרים בנושא מסוים או ששייכים לתקופה מסוימת של השנה. על כל קופסה מדבקה שעליה כתוב הנושא / הנושאים שבקופסה. אם יש תתי נושאים אז להדגיש ויזואלית את ההבדלים בין החומרים – למשל עם שני סוגי מדבקות, חציצה, או ניילוניות ללא חורים.
  3. למספר את הקופסאות לפי תכנית הלימודים. סביר להניח שיש סדר כרונולוגי באופן שבו אתם משתמשים בחומרים האלה, אז שהוא יבוא לידי ביטוי במספרים.
  4. משחקים – להדביק על כל קופסת משחק מדבקה שבה כתוב בבירור לאיזה שימוש המשחק הזה (למשל – ניקוד, משחק גיבוש…). אפשר גם לצרף מספר שיתאים למספר על הקופסה הרחבנטית.
  5. להשתדל לאחסן כמה שיותר בעמידה ולא בשכיבה – לאפשרות דפדוף ושליפה נוחה.

מכיוון שאני לא משתמשת בכאלה אז סביר שפספסתי משהו, אשמח מאוד לעוד עצות בתגובות!

 

חומרים דיגיטליים

סך הכל אני חושבת שהרבה יותר קל לסדר חומרים דיגיטליים בתיקיות במחשב. אבל גם פה זה יכול להפוך לבלאגן גדול אם לא תקפידו על כמה כללים:

  1. להשתמש בכמה שיותר תיקיות ותתי תיקיות. ממש תיקייה לכל נושא קטן. ככה יהיה לכן הרבה יותר קל למצוא את מבוקשכן.
  2. לסמן בבירור אילו סיכומים/חומרים הכנתן ואילו חומרים קיבלתן/הורדתן. אני למשל פשוט עושה נקודה לפני שם הקובץ כדי שהוא יופיע ראשון בתיקייה. אם יצרתי סיכום בעצמי אני אקרא לו, נניח, "האדונית והרוכל – סיכום שלי".
  3. לא צריך לשמור הכל. כשאני נכנסת לתיקייה בנושא מסויים, אני מנצלת את ההזדמנות לעבור על כל מה שיש לי שם ואם יש חומרים מיותרים, סיכומים לא טובים או כפילויות סתם – מוחקת.
  4. מבחנים תשמרו בתיקייה נפרדת ותכתבו בשם הקובץ מה היה נושא המבחן, כדי שתוכלו לגשת אליו בקלות יותר בעתיד.
  5. צריך פה תחזוקה שוטפת, אין מה לעשות. אחת לחודש, תשריינו לכן זמן (לא צריך יותר משעה) לעשות סדר בתיקיות של חומרי ההוראה. זה גם הזמן להדפיס ולניילן דברים שלא הספקתן, לתקן סיכומים או מצגות שדורשות תיקון, וכו'.

 

אז פוסט הזה היה מוקדש לעובדות הוראה והתייחס לסידור חומרי ההוראה.

לפוסט על תכנון של שבוע הוראה, תכנון מערכים ומבחנים ועוד, לחצו כאן.

אשמח לשמוע מה אהבתן בפוסט, מה לקחתן ממנו ומה תאמצו לעצמכן! ועוד שיטות לארגון וסידור תמיד יתקבלו בברכה בתגובות.

יערה אופיר

יערה אופיר

מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן

3 תגובות

  1. היי
    אני מורה חדשה לספרות בחטיבת הביניים. אני מתחילה בשנה הקרובה ללמד כיתות ט🤗
    רציתי להודות לך על ההשקעה ועל הפירוט אין ספק שאני אקח המון ממה שרשמת פה, בייחוד כי ארגון הוא אחת מנקודות החולשה שלי.
    האם יש לך בבית חדר ייעודי שאת מאחסנת בו את כל חומרי ההוראה? האם את משאירה חלק בבית הספר? אני שוקלת להסב חדר בבית למשרד מרוב שאני חוששת מכמויות החומר שאני אטבע בו.
    אני אעבור עכשיו על כל הרשומות שלך עם מחברת ומרקר 🤣 בטוח שאמצא אוצרות!
    שוב המון המון תודה.

    1. היי, קודם כל המון בהצלחה!
      אני רוצה להגיד לך בלי קשר לסדר וארגון שהשנתיים הראשונות בהוראה הן לא קלות וזה משהו שצריך לעבור – אבל אני מבטיחה מבטיחה שעקומת השיפור ממש מהירה אז תחזיקי מעמד.
      בבית יש לי ולבעלי חדר עבודה משותף ואני מחזיקה את חומרי ההוראה שם, הם לא תופסים לי יותר משלושה ריבועים בכוורת. ויש לי גם שולחן בעבודה ושם אני משאירה דברים יותר שוטפים – מבחנים, דפי ציונים, מסמכים למיניהם וכו'. אבל את חומרי ההוראה חשוב לי כל פעם לחזור ולתייק בבית כדי שלא יתבלגן.
      מבחינת הכמויות של החומר – חכי, לא בטוח שזה כ"כ הרבה כמו שאת חושבת, בעיקר אם את מלמדת רק שכבה אחת. משרד ביתי זה תמיד כיף ואני עובדת הרבה מול מחשב, אבל לא הייתי חוששת מהכמויות בינתיים. שינויים בבית תמיד אפשר לעשות.
      ושוב שיהיה המון בהצלחה! אני מתה על ספרות כמקצוע הוראה, זה פתח לכל כך הרבה דיונים מעניינים ומעשירים עם התלמידים על החיים. בטוחה שיהיה לך מעולה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים

למה טיימר הוא החבר הכי טוב שלכן
אפקטיביות ושינוי הרגלים
יערה אופיר

למה טיימר הוא החבר הכי טוב שלכן

הכותרת המלאה של הפוסט צריכה להיות: למה טיימר הוא החבר הכי טוב שלכם כשאתם מתמודדים עם פרוייקטים גדולים, עם סידור הבית, עם מטלות משמימות או

קרא עוד »
סדר בחומרי היצירה של הילדים
סדר עם ילדים
יערה אופיר

סדר בחומרי היצירה של הילדים

אם יש לכם ילדים אתם בוודאי מכירים את העניין של חומרי יצירה שהולכים וגודשים לכם את הבית, ואת פינת היצירה המבולגת. זה מתחיל בחוברות צביעה,

קרא עוד »

תפריט נגישות