5 עקרונות לשמירה על הניקיון והסדר בבית

מכירים את זה שאתם מסתכלים ימינה ושמאלה על הבית, והכל בלאגן? הרצפה מלאה צעצועים, הכיור מלא כלים, הכביסה עולה על גדותיה, ובכלליות שום דבר לא במקום?

אז כן, זה קורה לכולם (גם לי לפעמים, מודה), וזה מתסכל.

בפוסט הזה תקבלו כמה עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון בבית, ובסופו תקבלו גם פרינטבל להורדה במתנה, שיעזור לכם לשמור על העקרונות האלה וליצור לעצמכם את הבית המסודר והנקי תמידית שתמיד רציתם.

 

עיקרון מספר 1 – איפוס

אם אתם במצב שהכל בבית עולה על גדותיו, הגיע הזמן לעשות איפוס. לסדר את כל הבית זה פרוייקט גדול, אבל בהחלט אפשרי. אני לא מדברת עכשיו על לסדר את כל הארונות, המגירות והבוידעם – בשביל זה יש את העיקרון הרביעי. באיפוס אני מתכוונת לסעיפים הבאים:

  1. סידור הסלון והחזרת כל דבר למקום
  2. סידור חדרי השינה – להחזיר את כל הבגדים לארון או לשים בכביסה, לסדר את המיטות
  3. סידור חדרי הילדים – לשים כל דבר במקום
  4. סידור המטבח ופינת האוכל, שטיפת כל הכלים
  5. כביסה, קיפול והחזרה למקום (יש לי פוסט שלם על זה)
  6. זריקה של כל מה שמיותר
  7.  ריקון פחים
  8. ניקיון בסיסי – ניגוב משטחים, ניקוי שירותים, שאיבת הבית, שטיפה אם צריך.

ייתכן שצריך לקחת יום חופש בשביל זה או להתלבש על זה בסופ"ש כלשהו. זה בסדר, זה משהו שאמור להיות חד פעמי אם תמשיכו ותעקבו אחרי שאר העקרונות שלי.

אצלי באמת מסודר אבל כשאני מגיעה למצב שאני לא יודעת מאיפה להתחיל, אני עושה איפוס כזה. אני אוהבת לשים אזניות עם פודקאסט או ספר מעניין, לעבור חדר חדר ולסדר עד שהכל מאורגן. ככה תגיעו למצב שקל יותר להשתלט עליו.

הינה למשל איפוס שעשיתי לאחרונה. מדובר בשעתיים בערך של עבודה. הכיתוב זה בגלל שהתיעוד היה בסטורי באינסטגרם, מוזמנים לעקוב:

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

 

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

 

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

 

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

עיקרון מספר 2 – עשו את זה עכשיו

אחרי שהבית יחסית מסודר ומאורגן, הסוד האמיתי הוא לשמור על הסדר ולא לתת לו שוב להצטבר. העיקרון השני אומר – עשו את זה עכשיו. למשל: הורדתם בגדים לפני המקלחת? שימו מייד בכביסה או קפלו חזרה לארון. סיימתם להכין ארוחת ערב? החזירו מייד את כל המצרכים והכלים למקום והעבירו ניגוב על השיש ועל השולחן. הילדים סיימו לשחק במשחק כלשהו? עזרו להם לסדר ולשים במקום לפני שיעברו למשחק הבא. סיימתם את הקפה? שימו במדיח/שטפו את הכוס.

זה נכון לגבי הכל: לשים את הנעליים במקום אחרי שחולצים אותן, כנ"ל את התיק ואת הג'קט. לתייק מכתבים וטפסים ברגע שהם מגיעים אליכם. לפתוח ישר את החבילות מהדואר ולארגן את התכולה שלהן במקומה. ואני יכולה עוד להמשיך אבל נראה לי שהעיקרון ברור. העיקרון הוא בעצם לא להשאיר אחריכם בלאגן תוך כדי תנועה.

בתוך העיקרון הזה יש עוד משהו – לנצל זמנים "מתים" כדי לנקות או לסדר. למשל, בזמן שאני מכינה קפה בבוקר, אני מסתכלת סביבי על המטבח ושולחן האוכל ובודקת אם יש משהו קטן שצריך לשטוף, לשים במדיח, לשים במקום או להעביר עליו ניגוב. בזמן שהילדות במקלחת אני מסתכלת מה אפשר לנקות או לסדר בחדר האמבטיה. בבוקר כשאני מתלבשת, אני מקדישה עוד דקה כדי לשים במקום בגדים שנשארו מאתמול. וכמובן שצפייה בטלוויזיה זה זמן מעולה לקיפול כביסה.

כל הדברים האלה לאט לאט הופכים להרגלים. בהתחלה זה מרגיש מאולץ ואולי קשה, ועם הזמן אתם תראו שזה מגיע לכם בטבעיות והופך כבר לחלק מהשגרה שלכם.

 

עיקרון מספר 3 – לכל דבר צריך להיות מקום

אי אפשר להחזיר למקום משהו שאין לו מקום. נכון?

חשוב לוודא שלכל דבר בבית יש את המקום שלו. שיש איפה לשים ניירת, איפה לתלות תיקים ומעילים, איפה להניח נעליים, איפה מקומו של כל צעצוע של הילדים (גם אם זה בקופסה גדולה בסלון – זה עדיין מקום). תבדקו מה נמצא בפינה הכי מבולגנת בבית שלכם – אני חותמת לכם שמדובר בדברים בלי בית. איפה שמים את היצירות של הילדים מהגן? מה המקום של פריטים שמחכים שתיקחו אותם למישהו אחר? (לי יש סלסלה מתחת לקונסולה בדיוק בשביל זה). איפה המפתחות מונחים? מה עם שואב האבק, הבימבות של הילדים, מברשות שיער, משקפי שמש, בקבוקי שתיה, נייר טואלט…? כל הדברים האלה מסתובבים לכם בין הרגליים כי אין להם מקום ייעודי בבית. הקדישו את הזמן למצוא להם מקום, אחרת הבעיה פשוט לא תיפתר והם רק יעברו ממקום למקום עד אינסוף.

 

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

 

עיקרון מספר 4 – פרוייקטים

פעם בכמה זמן, תקחו על עצמכם פרויקט סידור ו/או ניקיון בבית. תפנו כמה שעות פנויות יום אחד ותסדרו את הארונות בחדרי השירותים בבית. שבוע אחרי זה, תתלבשו על חדר הילדים. אחרי זה תמצאו זמן לסדר כמה מגירות במטבח. וכן הלאה. ככל שיהיו לכם פחות חפצים מיותרים בבית, וככל שהדברים יהיו מסודרים יותר בקפידה, כך יהיה לכם קל יותר לשמור על הסדר ועל הניקיון.

בקיצור, מאוד חשוב גם להיכנס מדי פעם לעומק של הדברים ולא רק לסדר את פני השטח. הבלאגן האמיתי מתחיל במעמקי המגירות שלכם, או יותר נכון בכמות החפצים הגדולה מדי שיש לכם בבית. לכולנו יש יותר מדי דברים, וכדאי בהדרגה למיין ולהיפטר.

אני למשל התלבשתי לא מזמן על המחברות וחומרי היצירה שלי, וסידרתי הכל מחדש בצורה שתהיה לי נוח והכל יהיה נגיש. פרוייקט לא ארוך ששינה מאוד לטובה את סביבת העבודה שלי.

 

עקרונות לשמירה על הסדר והניקיון

 

עיקרון מספר 5 – שגרת סדר וניקיון קבועה

הרגלים ושגרה הם קריטיים בהרבה מאוד תחומים בחיים, כולל בנושא הסדר והניקיון.

השגרה צריכה לכלול:

  1. דברים שעושים כל יום, כמו שטיפת כלים, סידור קליל, בדיקת הכביסה ועוד
  2. דברים שעושים כל שבוע כמו שאיבה, שטיפה, נקיוניות שונים
  3. דברים שעושים כל חודש כמו ניקיון המקרר, חלונות וכן הלאה

תכינו לכן צ'קליסט של דברים כאלה ותראו איך יהיה לכן הרבה יותר קל.

 

מה אתם אומרים על העקרונות שלי לסידור וניקיון הבית? מה אתם מייד מתכננים לאמץ וליישם? כתבו לי בתגובות!

יערה אופיר

יערה אופיר

מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן

19 תגובות

  1. מה שבאמת מעניין הוא איך הבית נראה שעתיים אחרי שכולם חזרו הביתה 😉
    ובנימה קצת אישית, אני שונאת לנקות אבל גם מאוד לא אוהבת לכלוך ובלאגן שמעבר לסף שלי. כרגע בעלת הדירה שלי היא חולת נקיון ואפילו שואבת לי את הרצפה בחדר. בעתיד אני מאמינה שפשוט אקח עוזרת

    1. מנקה זה בהחלט פיתרון מעולה וגם לנו יש פעם בשבוע – אני גם לא אוהבת לנקות. אבל את עניין הסדר זה לא פותר 🙂

  2. הכל אצלך מהמם ומקסים. ניראה לי שהתאהבתי בך ושהולך להיות לי ערב ארוך עם הבלוג שלך..

  3. לנו יש מתבגרת וחייל. החדר של החייל במצב נוראי אחרי שהוא חוזר לבסיס. לא משנה כמה נקפיד איתו, אחרי הסופ"ש שהוא בבית – צריך לפחות שעתיים כדי לסדר ולנקות את החדר שלו. כך, שכשראיתי את תמונות החדר של הקטנות, חשבתי לעצמי שאני קונה את הבלאגן שלהן בשתי ידיים.

    1. את יודעת איך אומרים – ילדים קטנים, צרות קטנות. 😉
      אבל ברצינות, באמת כל עוד הם קטנים זה יותר בידיים שלנו ולאט לאט זה מתרחק משליטתנו. גם אני הייתי מתבגרת *מאוד* מבולגנת. אבל עבר לי.

  4. הי תודה יערה! נהניתי ממש לקרוא!
    הקובץ לא מגיע אלי למייל.. גם לא לספאם.
    אשמח ממש לקבל אותו 🙂

  5. אשמח לעצה איך לסדר את פינת העבודה שלי, אני מורה ויש לי ילדה קטנה, אז יוצא שכל חומרי היצירה שלה, הספרים שלה והמשחקים מתערבבים עם הדברים שלי.
    בנוסף איפה אני קונה את המגירות החמודות שיש בתמונה שלך
    תודה מראש

    1. היי, הייתי קונה נניח כוורת ומסדרת ריבוע לדברים שלך וריבוע לדברים שלה. בגדול – מפרידה כמה שיותר. אפילו שידת מגירות קטנה בשבילה ומדף בשבילך. אם יהיה לכל דבר מקום מוגדר זה יהיה יותר מסודר.
      לאיזה מגירות את מתכוונת?

  6. יש לי 6 ילדים בלע וכל יום יש לי באלגן חדש אחרי שכולם בבית וחוזרים אחרי המסגרות.קשה מאד לסדר אחריהם.אשמח לעיצה.

    1. היי, אין עצה אחת שאני יכולה לתת לך שתפתור את זה לגמרי – הגיוני שהרבה אנשים זה הרבה בלאגן ובכללי קשה לתת תשובה בלי להכיר את ההתנהלות.
      אבל יש כמה דברים שאני יכולה להציע שאולי חלקם יתאימו לך.
      קודם כל להנחיל הרגלים של סדר לכל בני הבית (לקחת – תחזיר למקום),
      וגם לחלק תחומי אחריות בין הילדים (לפנות שולחן, לסדר מדיח, לסדר סלון),
      ואצלי גם לפני שיושבות בערב לקרוא סיפור הן צריכות לסדר את הסלון
      ומשהו אחרון – לפעמים כשיש הרבה חפצים יותר קשה לסדר, אז אולי כדאי שניה להסתכל במבט על על החפצים שיש בבית, אולי שווה לעשות מיון ופינוי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים

תכנון טיול מא' עד ת'
תכנון וניהול זמן
יערה אופיר

תכנון טיול מא' עד ת'

זהו הפוסט השלישי בסדרת הפוסטים לטיולים לחו"ל. הפוסטים הקודמים עסקו ברשימת האריזות המושלמת, ובנסיעות לחו"ל עם ילדים. הפוסט הזה הולך אחורה לשלב התכנון. איך בעצם

קרא עוד »

תפריט נגישות