על מיינדפולנס ואפקטיביות: ראיון עם מיכל מיינדפולנס

מיינדפולנס זה נושא שמעניין אותי כבר הרבה זמן, ולא הספקתי להתעניין בו לעומק. הוא סקרן אותי ומצד שני, עמדה לי בראש השאלה האם וכיצד תרגול מיינדפולנס יכול להשתלב באורח חיים אפקטיבי. בעקבות תגובה של מיכל בפוסט שהעליתי לאינסטגרם, חשבנו לפרסם פוסט בנוגע בדיוק למה שתהיתי לגביו – מיינדפולנס ואפקטיביות.

מיכל היא מנחת קבוצות, קורסים ותוכניות אונליין של מיינדפולנס לחיים רגועים, ומכאן הבמה שלה:

ספרי לי עלייך ועל העסק שלך

אני מיכל, נשואה לרימון, חיה בלונדון כבר שנה וחצי.

אני חיה עם כאב כרוני קרוב ל- 10 שנים (כבר תבינו למה הפרט הזה חשוב), ונמצאת בעולם המיינדפולנס קרוב ל- 6 שנים.

אני מנחת קבוצות, קורסים, ותוכניות אונליין של מיינדפולנס.

מאוד חשוב לי ללמד את מיינדפולנס מתוך דגש על כלים פרקטיים לחיי היומיום שלנו.

מיכל מיינדפולנס

הסבירי לנו בכמה משפטים מה זה בעצם מיינדפולנס

מיינדפולנס (בעברית – מודעות קשובה) זאת יכולת שלנו להפנות את תשומת הלב שלנו בצורה מכוונת ולא שיפוטית לחוויות שמתרחשות בהווה. תחשבו על זה רגע, כל רגע נתון אנחנו חושבים מליון מחשבות! מה קרה אתמול, מה המשימות שלי להיום, מה צריך לעשות מחר…

הראש שלנו מלא מחשבות, התרחשויות, רגשות, תחושות, פחדים, דאגות, פנטזיות, רצונות, רעיונות – והרשימה יכולה להימשך עד אין סוף. מיינדפולנס עוזר לנו להגדיל את המקום שיש לנו בראש (MIND) כדי להכיל את כל זה.

וברגע שיש לנו מקום להכיל הכל, מתאפשר לנו לחיות חיים רגועים, שלווים, חיוביים וגם הרבה יותר פרודוקטיבים. 😉

איך הגעת לנושא של מיינדפולנס?

יש לי תסמונת שגורמת לכאב כרוני מאוד חמור בכל הגוף. לפני קרוב ל- 6 שנים, באחת מהתפרצויות הכאב היותר חמורות שהיו לי, מצאתי את עצמי ללא עבודה, ללא יכולת ללכת (הייתי במיטה קרוב ל- 5 חודשים), כועסת, חסרת סבלנות לעצמי ולסביבה שלי שרק ניסתה לעזור לי, מדוכאת, סוערת, ומלאת מחשבות שליליות ללא שום שליטה.

הבנתי שאני צריכה עזרה, ובמהלך טיפול פסיכולוגי עבור התמודדות עם הכאב הכרוני – הכרתי את המיינדפולנס. ואין לי ספק: המיינדפולנס הציל את חיי.

ואיך למדת את התחום?

למדתי את המיינדפולנס אצל פסיכולוג לכאב שעזר לי באותה תקופה. הוא לימד אותי את המיינדפולנס ואיך להכניס אותו לחיים שלי. המשכתי להעמיק בספרים ולמידה עצמית. עד שהמיינדפולנס הפך לדרך חיים. ראיתי את המיינדפולנס משפיע עליי ועל הסביבה שלי ומצאתי א עצמי לא מפסיקה ללמד ולדבר על הנושא.

אני מנחת קבוצות ובונה תהליכים הדרכתיים כבר 10 שנים, והיה לי כל כך טבעי לעבור ללמד ולהנחות בתחום שעשה כל כך הרבה בשבילי ושאני כל כך מחוברת אליו.

לקחתי עוד קורס למנחי מיינדפולנס לחידוד בין תחום הנחיית הקבוצות למיינדפולנס וכיום אני מנחת קבוצות ומלווה אנשים בתהליכים אישיים ובתוכניות אונליין.

מה השינוי שראית בחיים שלך מאז שלמדת את התחום?

למדתי להעלות את המודעות לחוויה שבאמת מתרחשת במציאות.

למדתי שמחשבה שלילית או שיפוטית שעולה לי (לעיתים בעקבות הכאב ולעיתים לא) – לא בהכרח מייצגת את המציאות. הצלחתי לעצור טייס אוטומטי של מחשבות שלרוב הוביל אותי לדפוסי חשיבה מגבילים שהקטינו אותי ועצרו אותי. המודעות הזאת אפשרה לי להישאר רגועה במצבי חוסר נוחות, לתקשר ביעילות כלפי חוץ מה קורה איתי ומה אני צריכה, להפחית את הלחץ והסטרס שהכאב הביא איתו לחיים שלי. הצלחתי להיות נעימה, אוהבת ולא שיפוטית לסביבה שלי ובעיקר לעצמי.

מערכת היחסים שלי עם הכאב הכרוני השתנתה. הכאב לא מעורר בי סערות וסבל יותר. הוא נוכח בחיים שלי, אבל לא שולט בתחושות, במחשבות שלי ובמיינדסט שלי.

והכי חשוב, התאפשר לי להיות האדם שרציתי להיות.

מיכל מיינדפולנס

איך מיינדפולנס מתחבר לנושאים של תכנון, ארגון, סדר וניהול זמן?

כיום יש המון מחקרים שמראים לנו איזה השפעה גדולה יש לתרגול מיינדפולנס על תחומים שונים בחיים שלנו. ביניהם מחקרים על יכולת ריכוז מוגברת שמוביל לפרודוקטיביות גבוהה, וגם מחקרים על קשב ושיפור הזיכרון.

מיינדפולנס מאפשר לנו להפנות קשב לחוויה שמתרחשת ברגע הזה, וברגע שמתרגלים באופן קבוע מתפתחת גם היכולת לעבור מהר בין מחשבות בצורה בהירה וממוקדת.

דבר נוסף שאנחנו מפתחים בזמן תרגול מיינדפולנס היא יכולת לשים לב להסחות דעת לפני שאנחנו נסחפים בהם. בין אם אלו מחשבות או תחושות שמסיחות את דעתינו ועד סיטואציות שאנחנו לא שמים לב עד כמה השפיעו עלינו. הרבה פעמים לפני שאשב לעבוד אבחר בתרגולי מיינדפולנס הקשורים לפרודוקטיביות כדי להעלות את איכות העבודה שלי. ואני יכולה להגיד בוודאות: הפרודוקטיביות שלי עלתה מאוד מאז שהתחלתי לתרגל.

האם יש נגיעה ישירה לתכנים של אפקטיביות במיינדפולנס, או שזה חיבור שאת יצרת?

כמו שכבר ציינתי בהחלט יש קשר. חיבור משמעותי שאני עשיתי קשור לניהול האנרגיה שלנו. בתור מישהי שחיה עם כאב כרוני, הקשבה לגוף וניהול האנרגיה שלי תמיד היו חשובים. בגלל שהגוף כואב כל הזמן, הוא  מוציא המון אנרגיה בחזית של ההתמודדות הזאת. זה כמובן מעייף מאוד ויכול להוביל לחוסר פרודוקטיביות מוחלט. ולא פעם זה עולה לי בזמנים שאני אמורה לעבוד ולתפקד בהם.

המיינדפולנס עזר לי לנהל את האנרגיה שלי נכון מתוך הקשבה ממוקדת לגוף ולראש והיכולת להבדיל.

מה הכוונה לניהול אנרגיה?

מכירים את הרגעים ביום שהעייפות "נופלת" עלינו? או שהרעב מציק לנו יותר מידי? התחושה שאנחנו חייבים קפה? חייבים משהו מתוק? שאנחנו מרגישים מבולבלים וחסרי מיקוד? את כל אלו ועוד, אפשר לזהות בשניה הראשונה שהם מתחילים להתקיים, או שאפשר לזהות אותם במהלך או לעיתים גם אחרי שהם חולפים. ואת הזמן הזה לרוב בזבזנו – העבודה שלנו לא הייתה אפקטיבית, פרודקטיבית או מסודרת. לרוב נאלץ לעשות אותה מחדש.

ואם כבר עשינו עבודה טובה – הוצאנו מהגוף והראש שלנו אנרגיות עצומות כדי לבצע את המשימה. דבר שלעיתים נשלם עליו מאוחר יותר.

חשבתי בהתחלה שזה קורה רק לי בגלל הכאבים, אבל עבדתי עם הרבה אנשים וכולם חווים את אותו הדבר. והמיינדפולנס עזר לכולם לזהות את רגעי האנרגיה הנמוכה ולקבל החלטה נכונה כדי להיות יותר פרודקטיבים.

מה הצעדים הראשונים שלמי שרוצה לתרגל מיינדפולנס כדאי לעשות?

ניתן לתרגל מיינדפולנס במגוון דרכים. ניתן לשבת לכמה דקות של מדיטציה עם הקלטה שתדריך אותנו או אפילו לבד. ניתן לעשות תרגילים שיעלו לנו את המודעות בעזרת חשיבה וכתיבה. ואפשר פשוט להפנות את הקשב שלנו לפעולה שמתרחשת כאן ועכשיו – ללא שיפוטיות.

איך עושים זאת? בעזרת חמשת החושים שלנו.

דוגמא לתרגול שכל אחד יכול לעשות כבר עכשיו: מחר בבוקר כשאתם שותים את הקפה, הפנו את הקשב שלכם אל הפעולה. ותרו על הטלוויזיה, ועל גלילה אין סופית באפליקציות השונות. תהיו רק אתם והקפה. הפנו את הקשב את המגע של היד עם הספל. שימו לב האם הוא חם או קר. הריחו את הקפה. בסקרנות, כאילו זאת הפעם הראשונה. טעמו אותו בפתיחות לכל טעם שיגיע. נסו לשים לב איך הקפה מרגיש בפה שלכם. איך השפתיים מרגישות שהן נוגעות בספל או אחת בשניה. שימו לב שאתם לא מתחילים לחשוב על המשמעות של הדברים. ברגע שאתם מוצאים את עצמכם חושבים על "אני צריך להוסיף עוד קפה לרשימת הקניות", "יש לי פגישה חשובה היום" – בעדינות זהו את המחשבה ומיד חזרו להתרכז בתחושות והניחוחות שעולים מהקפה.

הכמה דקות האלו של תרגול, יאפשר למיינד שלכם הפסקה ומנוחה מכל המחשבות שמעסיקות אותו כל רגע ורגע.

אתם מיד תראו עד כמה זה מרענן. 😉

תודה רבה מיכל על הראיון המרתק!

לעוד מידע ותכנים בנושא מיינדפולנס, אני ממליצה לעקוב אחרי מיכל ברחבי הרשת:

פייסבוק: https://www.facebook.com/mindfulnessmichal/
אינסטגרם: https://www.instagram.com/michal.mindfulness/
בלוג: https://michalmindfulness.com/

יערה אופיר

יערה אופיר

מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים

מיון ספרים בשיטת קונמארי
סדר וארגון
יערה אופיר

מיון ספרים בשיטת קונמארי

אם אתן כמוני, אוהבות ספרים, ואם אתן כמוני, מתקשות בנושא מיון ספרים וצוברות ערמות שלהם, ואם אתן כמוני, מעוניינות לדלל את מדפי הספרים בבית –

קרא עוד »
סדר בחומרי היצירה של הילדים
סדר עם ילדים
יערה אופיר

סדר בחומרי היצירה של הילדים

אם יש לכם ילדים אתם בוודאי מכירים את העניין של חומרי יצירה שהולכים וגודשים לכם את הבית, ואת פינת היצירה המבולגת. זה מתחיל בחוברות צביעה,

קרא עוד »

תפריט נגישות