מה עדיף, יומן דיגיטלי או יומן נייר?

שאלה שחוזרת על עצמה הרבה פעמים היא האם כדאי להשתמש ביומן דיגיטלי או ביומן מנייר, ומה היתרונות והחסרונות של שימוש בכל אחד מהם. בפוסט הזה אעשה סדר – למה צריך יומן דיגיטלי או יומן מנייר, מה עושים עם כל אחד מהם, ואיך מתנהלים אם רוצים גם וגם.

 

יתרונות יומן דיגיטלי

יומן דיגיטלי

ב"יומן דיגיטלי" אני מתכוונת לגוגל קאלנדר, אאוטלוק או כל אפליקציה אחרת שאתם משתמשים בה כדי לכתוב פגישות ואירועים.

חשוב שהיומן יהיה מסונכרן גם לסלולרי שלכן וגם למחשב, ושיהיה לכן קל ונוח להכניס אליו דברים במהירות. הקאלנדר נמצא מולי תמיד על המחשב, ובסלולרי הורדתי אפליקציית יומן שיותר אהבתי מהאפליקציה הרגילה, שנקראת aCalander (מתאימה לאנדרואיד). התצוגה שם הרבה יותר נוחה והגיונית לטעמי.

 

נגישות

אחד היתרונות של היומן הדיגיטלי הוא נגישות. לכולנו יש סלולרי בכף ידינו ואנחנו יכולים מייד לכתוב כל דבר שנכנס. תיאמתם ערב עם חברים? מייד מכניסים לקאלנדר. שלחו הזמנה ליום הולדת בקבוצת ההורים בגן? ישר לקאלנדר. זה דורש לסגל את ההרגל של לכתוב מייד, וברגע שמתרגלים זה קל ונוח ומיידי.

 

התראות ותזכורות

ביומן דיגיטלי תוכלו להגדיר התראות קופצות בסלולרי וגם במחשב, שיתזכרו אתכם על פגישות ואירועים כאלה ואחרים. אפשר לשנות את זמן ההתראה, למשל אם זו שיחת טלפון אפשר 10 דקות לפני ואם זה אירוע שדורש נסיעה אז שעה או יותר לפני.

 

שיתוף וזימונים

קאלנדר דיגיטלי הוא כלי נהדר ליצירת אירועים משותפים ולשיתוף יומנים.

אפשר להגדיר את היומן שלכם כך שאחרים יוכלו לראות מתי אתם פנויים ומתי לא, ולקבוע איתכם בהתאם.

אפשר ליצור קאלנדרים משותפים עם אנשים אחרים, כך שאחד יכול לקבוע משהו וכל האחרים יכולים לראות את האירוע שקבע.

ואפשר גם לשלוח זימונים דרך המייל ושאחרים יאשרו את הזימון.

אני משתמשת באופציות האלה לא מעט. קודם כל, לי ולאורי יש יומן משותף שנקרא "יומן משפחתי", שבו אנחנו מכניסים את כל מה שקשור לשנינו. דייטים, אירועים שקשורים לילדות, ארוחות ערב משפחתיות ועוד. שנינו יכולים להוסיף אירועים ושנינו יכולים לראות את האירועים.

בנוסף, כל אחד מאיתנו משתף את היומנים שרלבנטיים לשני. למשל, יש לי יומן שנקרא "ספורט", והוא משותף עם אורי כדי שהוא יראה גם אצלו באיזה ערבים אני הולכת לאימון וידע לא לקבוע דברים אחרים. בתקופת הקורונה, שיתפתי איתו גם את יומן העבודה שלי, וזה עזר לנו מאוד להסתנכרן במשמרות עם הילדות במהלך הסגר.

(אגב אם תרצו פוסט נפרד על כל הפונקציות האלה ואיך אני משתמשת ביומן של גוגל – כתבו בתגובות).

 

משימות ואירועים חוזרים

אם יש לכם כל שבוע משהו (לדוגמה – שיעור) ביום מסוים בשעה מסוימת, אפשר להגדיר אותו כך שיחזור על עצמו. אפשר להגדיר אירוע שחוזר כל שבוע, כל יום, בימים מסוימים ועד תאריך מסוים. גם ימי הולדת ואירועים שנתיים נוספים אפשר להגדיר שיחזרו כל שנה.

 

קטגוריות

יומן דיגיטלי מאפשר לכם לחלק ויזואלית את האירועים ביומן לקטגוריות שונות. למשל: עבודה, ספורט, כיף, לימודים, פגישות ועוד. לכל קטגוריה אפשר להגדיר צבע אחר וכך יש תצוגה ויזואלית של סוגי האירועים.

ומצד שני… את זה אפשר לעשות גם עם יומן נייר. אז בואו נדבר על זה רגע.

 

יתרונות יומן נייר

יומן נייר

יומן נייר הוא יומן פיזי עם תאריכים שכותבים בו עם עט/עיפרון. זה יכול להיות יומן כיס פשוט, יומן גדול ומתוחכם, פלאנר או כל ורסיה אחרת שתמצאו אותה נוחה.

יש שפע גדול מאוד. אני אישית אוהבת פלאנר שיש בו סימון של ימים אבל שחוץ מזה הוא ריק ומאפשר לי לעצב אותו איך שאני רוצה. אבל גם יומן קלאסי לגמרי יכול לעשות את העבודה, כל עוד זה נוח לכם.

אלה היתרונות של יומן כזה:

 

לא רק פגישות

ביומן דיגיטלי אפשר להכניס בעיקר פגישות ואירועים לפי שעות. ביומן נייר אפשר להכניס עוד דברים – תזכורות, רשימת משימות, מעקבים אחרי דברים מסוימים. אם יש לי משימות שאמורות להתבצע ביום מסוים אבל הן לא מוגדרות לשעה ספציפית, אז נוח לכתוב אותן ביומן הנייר. אם אני רוצה לכתוב כמה צעדים הלכתי בכל יום, או לעקוב אחרי שתיית מים. ביומן נייר יש הרבה ורסטיליות ואתם יכולים לכתוב בו כל מה שעולה בדעתכם.

 

השבוע במבט על

בפלאנר שלי, הרבה יותר מאשר ביומן של גוגל, אני מצליחה להסתכל על השבוע במבט על ולראות מה לשבץ מתי. זה בגלל שבכל מוצ"ש אני יושבת על השבוע הקרוב, מעתיקה את כל האירועים לפלאנר נייר ומשבצת שם משימות. ככה אני יכולה לוודא שבשבוע שלי יש את כל מה שצריך – זמן לעצמי, זמן זוגי, זמן עבודה, ספורט. ככה אני מוצאת התנגשויות (ויש…) בלו"ז שלי, והתנגשויות בין הלו"ז שלי ללו"ז של אורי, ומסדרת אותן.

ביומן דיגיטלי אני כותבת את האירוע ועוזבת את זה. אבל היומן הפיזי מאפשר לי ממש להסתכל על האירועים, לבחון אותם ולראות מה צריך לשנות ולהזיז ומה דורש התארגנות נוספת. בקיצור הפלאנר עושה לי סדר בראש.

מוזמנים לראות איך אני עושה תכנון שבועי באמצעות הפלאנר שלי.

 

חלוקה ויזואלית

גם בקאלנדר דיגיטלי אפשר לעשות חלוקה לפי צבעים, אבל ביומן נייר אפשר לקחת את זה לרמה אחרת לגמרי ולעשות לכם סימונים שונים לסוגים שונים של אירועים, למשימות כאלה ואחרות ועוד.

 

זה כיף!

אם היומן של גוגל משמח אתכם – אני לא שופטת. אותי הוא לא. הוא פונקציונאלי. אבל הפלאנר שלי זה המקום לקשט, להדביק, להוסיף צבע ועניין לתכנון השבועי שלי. מבחינתי זו תרפיה לכל דבר, בנוסף על היתרונות של תכנון השבוע והמשימות באמצעותו.

 

כתיבה לעומת הקלדה

כמה דיגיטליים שלא נהיה, אני עדיין מרגישה שיש ערך לכתיבה עם עט או עיפרון. שאיכשהו המחשבה זורמת יותר טוב ככה, ומה שאני כותבת נצרב יותר טוב בזיכרון. אני משתמשת המון במחשב ללא מעט דברים, אבל בסוף כשאני רוצה לחשוב ממש ברצינות, אין תחליף מבחינתי לדף ועט. וככה גם עם יומן. אם אני רוצה לתכנן, להציב מטרות, לחלום – אני צריכה את הנייר.

 

איך משלבים בין שניהם?

בפוסט שקישרתי אליו על איך לעשות תכנון שבועי, אני מסבירה בפירוט איך אני מתכננת את השבוע בעזרת היומן הדיגיטלי והיומן הפיזי. בגדול אגיד ככה: כל פעם שיש פגישה חדשה, שאני מתאמת משהו שיש לו זמן מוגדר – אני מייד מכניסה ליומן גוגל. מקפידה על זה מאוד ככה שלא אשכח שום דבר.

פעם בשבוע, לפני שהשבוע מתחיל, אני יושבת עם הפלאנר שלי ומעבירה את כל מה שחשוב מהיומן בגוגל לפלאנר. ואז סביב זה אני משבצת דברים אחרים כמו דייט, ספורט, משימות ועוד. וכמובן מקשטת, זה החלק הכיפי.

אם תרצו לדעת עוד על תכנון שבועי, מוזמנים לקרוא כאן.

 

סיכום ומסקנות

המסקנה שלי מהסקירה ומהשימוש ביומן דיגיטלי וביומן פיזי, היא שחייבים לפחות אחד מהם כדי להתנהל בקלות יותר סביב הלו"ז ולא להיות במרדף מתמיד אחרי הזנב של עצמך.

בעיניי היומן הדיגיטלי הוא פרקטי יותר בנגישות ובזמינות שלו, והיומן הפיזי יותר עוזר בראיית העל ובתכנון.

אם הייתם ממש מאלצים אותי לבחור אחד מהם, הייתי בוחרת ביומן הדיגיטלי כי יש בו פונקציות שאין ביומן נייר כמו שיתוף אירועים וזימונים. אבל תכלס, יהיה לי מאוד קשה לוותר על יומן הנייר ועל ריטואל התכנון השבועי שלי, וכמובן על כל המדבקות היפות והקישוטים. 🙂

 

מה דעתכם על הסקירה? יש לכם עוד יתרונות להוסיף ליומן דיגיטלי או נייר? ובמה אתם משתמשים?

כתבו לי בתגובות!

יערה אופיר

יערה אופיר

מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן

19 תגובות

  1. גם אני כמוך, משתמשת גם בגוגל קלנדר, אבל לא מוותרת על לכתוב לי תכנון שבועי גם על נייר. עושה את התכנון במוצ"ש, אז אני יושבת ועוברת אל איך היה השבוע הקודם, במה אני גאה בעצמי, ומתכננת את המשימות החשובות לשבוע הבא. אני מאד אוהבת את הזמן הזה שלי במוצ"ש, ממש זמן קדוש כזה. היומן נייר שלך מהמם! ואת צודקת, לקשט זה הכי הכי!

    1. מעולה, איזה הרגל תכנון שבועי מצויין, אני בטוחה שזה משרת אותך!
      באיזה יומן את משתמשת?

  2. יערה אני ממש אוהבת לקרוא כל מה שאת כותבת. נתת לי רעיון לגבי משהו שלא הכרתי בגוגל קלנדר!

    1. תודה. גם לי זה קורה, בעיקר אם אני לא עושה רשימה של משימות בתוך היומן.

  3. פוסט מעניין! עדיין לא יכולה להחליט מה יותר נוח לי- כתיבה בנייר רגיל או דיגיטלי 🙂

  4. איזה פוסט מעולה!
    האמת שלא חשבתי על לשלב בין שני הסוגים..
    מעולם לא הצלחתי לדבוק בפלאנר אבל היומן הדיגיטלי
    מרגיש לי מתאים רק לעבודה ולא לתחביבים.
    אני לגמרי אנסה לשלב בין שניהם 🙂

    1. שווה לנסות! אני מתמידה ביומן נייר כל עוד אני ממש משתמשת בו ככלי תכנוני ולניהול משימות. אחרת הוא נזנח.

  5. אני אישית משתמשת ביומן של הנייד, תזכורות, פתקים הכל
    ניסיתי כל פעם לנסות יומן רגיל וזה לא עבד לי.. אני חייבת שהפגישות שלי יצלצלו או יצפצפו לתזכורת

    1. התזכורות זה בהחלט יתרון מאוד גדול של היומן של הנייד.

  6. סקירה מעולה. אני אישית טיפוס של אפליקציות, אבל פגשתי הרבה אנשים שמעדיפים יומן מנייר.

    1. כן, לפי סקר שעשיתי באינסטגרם יש לא מעט כאלה שמעדיפים נייר, או גם וגם כמוני.

  7. יופי של רשומה! אני עברתי ליומן דיגיטלי עוד לפני שהיו סמארטפונים. אין אצלי זכר לא ליומן מנייר ואפילו לא ללוח שנה מנייר בבית (לעומתי, אמא שלי מכורה ללוחות שנה ואין לה כל בעיה להעביר משנה לשנה את כל האירועים הקבועים – ימי הולדת וכד' – מיומן ליומן).
    בנוסף לכל מה שכתבת (כולל השיתוף עם בן הזוג ותיאום לו"ז באופן הזה) היומן של גוגל מאפשר גם משימות. ויש בנייד אפליקציות שמסתנכרנות עם המשימות של גוגל לדוגמא TODO, ויש גם גוגל KEEP שזמין במחשב גם מהיומן וגם מהמייל ובנייד יש לו אפליקציה מאד נוחה.
    אני משתמשת גם בפונקציות התזכורת של האירועים/פגישות/משימות וגם בחזרתיות, וגם – בפגישות ואירועים – ביכולת להכניס כתובת לפגישה, וכך גם ה-WAZE מסתנכרן לי עם היומן ומזכיר לי מתי לצאת, בהתאם למיקום הפגישה.
    בנוסף, ביומן הדיגיטלי יש אופציה של חיפוש – אני יכולה למצוא מתי הייתי לאחרונה במקום כלשהו או נפגשתי לאחרונה עם מישהו בקלות.
    גם עבור נסיעות (כן, זה נראה כמו חלום רחוק עכשיו), אני מכניסה את נתוני הטיסות והמלונות וכל מידע אחר – או ישירות ביומן הדיגיטלי (שיהיה לי זמין בדרכים) או שאני נעזרת גם באפליקציה החינמית של tripit שגם היא מסתנכרנת עם היומן של גוגל. לעולם איני שוכחת ימי הולדת שחשובים לי – כי הם כתובים ביומן במחזוריות שנתית – מספיק להכניס פעם אחת.
    בגוגל KEEP אני יכולה לשתף משימות – למשל רשימת הקניות שלנו מנוהלת שם דיגיטלית, ולא משנה מי מאיתנו הולך לסופר: היא תמיד מעודכנת. שם אפשר גם לסמן V על מה שכבר נקנה ובכך לא לפספס שום דבר.
    בקיצור – אצלי החיים בדיגיטל. כבר שנים.

    1. איזה מגניב איך שהצלחת למקסם את היכולות של היומן הדיגיטלי למקסימום. זה ממש מעולה! מסמנת לי להתעמק בפונקציות שכתבת.
      תודה רבה על התגובה.

  8. שכחת את הדבר החשוב ביותר שביומן מנייר, שביומן פיזי… 😂😂😂 תמיד יש מקום לדחוף בצדדים כל מיני ״צטלה״ שאין מקום לשים אותם אבל עדיין חשוב לשמור שלא יתקנאו או ילכו לאיבוד…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד פוסטים מעניינים

תכנון טיול מא' עד ת'
תכנון וניהול זמן
יערה אופיר

תכנון טיול מא' עד ת'

זהו הפוסט השלישי בסדרת הפוסטים לטיולים לחו"ל. הפוסטים הקודמים עסקו ברשימת האריזות המושלמת, ובנסיעות לחו"ל עם ילדים. הפוסט הזה הולך אחורה לשלב התכנון. איך בעצם

קרא עוד »
למה טיימר הוא החבר הכי טוב שלכן
אפקטיביות ושינוי הרגלים
יערה אופיר

למה טיימר הוא החבר הכי טוב שלכן

הכותרת המלאה של הפוסט צריכה להיות: למה טיימר הוא החבר הכי טוב שלכם כשאתם מתמודדים עם פרוייקטים גדולים, עם סידור הבית, עם מטלות משמימות או

קרא עוד »
מועדון ה- 5 בבוקר סיכום ותובנות
אפקטיביות ושינוי הרגלים
יערה אופיר

מועדון ה- 5 בבוקר: סיכום ותובנות

מועדון ה- 5 בבוקר מאת רובין שארמה הוא אחד הספרים הכי פופולריים של התקופה האחרונה. שמעתי עליו בכל מקום בערך, והחלטתי שבתור מאמנת לאפקטיביות כדאי

קרא עוד »

תפריט נגישות