מה אנחנו עוד רוצות להספיק בשנת 2022 | פרק 10

עוד חודש מגיעה שנת 2023, וזו הזדמנות מעולה לבדוק עם עצמנו אם יש איזושהי משימה, פרויקט או הרגל שבא לנו להניע לפני שהשנה האזרחית נגמרת. בפרק הזה אעזור לכן למצוא את הדבר הזה שאתן רוצות להספיק עד סוף השנה, וליצור עבורו תכנית פעולה.

להאזנה לפרק:


תמלול הפרק:

ברוכות הבאות לפרק מתומלל מתוך הפודקאסט "בול בזמן", פודקאסט על איך לנהל את הזמן כדי שתוכלי גם להנות וגם להגשים חלומות.

אני יערה אופיר, מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן ואנחנו הולכות היום לעסוק בנושא שיבוא לכן בדיוק בזמן: מה עוד אנחנו רוצות להספיק בשנת 2022.

עד סוף הפרק אתן תדעו איך להחליט מה בא לכן להספיק ולקדם לקראת השנה האזרחית החדשה ואשכרה לגרום לזה לקרות.

זה פרק ממש קצר ותכלסי שנועד קודם כל לחשוב על מה הדבר הזה שאתן רוצות להספיק עד סוף השנה, ואיך להוציא אותו לפעול בקלות, במהירות, ובאופן כזה שיגרום לכן לקבל את השנה החדשה בתחושה של "יואו, עשיתי את הדבר הזה שמלא מלא זמן רציתי לעשות ולא הגעתי אליו".

בואו נתחיל.

לפי התוכנית שלי, של הפרקים, הפרק הזה אמור להתפרסם – 1/12/2022, מה שאומר שנשאר עוד חודש עד לסוף שנת 2022. סוף שנה זה תמיד זמן לרפלקציה, להתבוננות על מה שהיה בשנה החולפת, והחלטה מה לעשות בשנה החדשה. אני לא יודעת אם אתן עושות את החשיבה הזאת או לא, אבל הרבה פעמים, באופן טבעי, זה משהו שאנחנו עושות. בתקופות של סיום יש לנו נטיה להתבונן אחורה וגם להתבונן קדימה. 

אבל יש לנו חודש שלם עד שנגיע לשם, וחודש זה מלא זמן. אז זו הזדמנות מעולה מבחינתי, ולדעתי גם מבחינתכן, לבדוק אם יש לנו דברים שבא לנו סוף סוף להוריד מהשולחן עד שנת 2023.

אני בטוחה שלכל אחת יש לפחות משהו אחד כזה. לא צריך איזה אירוע מיוחד להחליט להוציא לפועל משהו שרציתן, אבל אם יש טריגר חיצוני, אז למה לא?

צעד ראשון – להחליט

הצעד הראשון והחשוב מאוד, הוא להחליט מה זה הדבר הזה שחשוב לנו לסיים או להתחיל להניע עד סוף החודש.

זו שאלה די רחבה, כי זה יכול להיות כמה דברים שונים:

  • משימה שאתן רוצות כבר לסיים
  • פרויקט שאתן רוצות להניע
  • הרגל חדש שבא לכן לאמץ
  • ועוד

ופה אני מאמינה שהאינטואיציה שלנו מאוד מאוד חזקה. אם נאפשר לעצמנו שנייה לחשוב, ממש כמה דקות של חשיבה, יעלה לנו הדבר הזה שאנחנו רוצות לעשות.

אם אני אשאל אתכן: "יאללה, עכשיו תגידו מהר מה אתן רוצות לעשות, מה אתן רוצות להספיק עד סוף השנה", אני חושבת שיעלה לכן משהו. נכון?

ואם לא עולה לכן, אני אשאל אתכן כמה שאלות שאני רוצה שתשאלו שניה את עצמכן:

  • במה אני רוצה לטפל אבל הזנחתי?
  • איזה תחום בחיים שלי דורש יותר התייחסות כרגע?
  • מה ממש בא לי לעשות?
  • על איזו משימה אני רוצה כבר לעשות וי?

שאלו את עצמכן את השאלות האלה, ואם אתן יכולות, תעצרו שניה ותכתבו מה עלה בעקבות השאלות.

החלטתן שאתן רוצות לעשות יותר ספורט, או שיש איזה פרויקט בעסק שאתן רוצות להניע, או שיש איזה ערימה של ניירת שהגיע הזמן לטפל בה סוף סוף…? אז זה היה השלב של לחשוב מה אתן רוצות לעשות עד סוף השנה, או מה שעולה לכן באינסטינקט, או מה שעולה לכן בעקבות השאלות ששאלתי עכשיו.

עכשיו אני שניה עוצרת ואומרת שאני בטוחה שיש בטח מלא דברים שבא לכן, לא דבר אחד. הבעיה שהרבה פעמים, מרוב שיש לנו מלא דברים, אנחנו לא מתקדמות עם אף אחד מהם. מכירות את זה? כי אנחנו נתקעות בשלב הבחירה ולא מקבלות שום החלטה.

אז בבקשה, פשוט תקבלו החלטה וזה לא משנה אם זה משהו כזה או משהו אחר, הכי חשוב זה להתקדם ולא להיות תקועות במקום. הרבה פעמים חוסר ההחלטיות תוקע אותנו ואז אנחנו לא מתקדמות עם שום דבר, וחבל. עדיף להתקדם עם משהו אחד, מאשר לא להתקדם עם שום דבר. אוקיי? יש החלטה?

אם כן, יופי, בואו נתקדם. ואם לא, תמשיכו איתי ואני בטוחה שיעלה לכן משהו בהמשך. תמיד יש משהו.

צעד שני – תכנית פעולה

השלב הבא, אחרי שבחרנו, זה להחליט על תוכנית פעולה. תוכנית הפעולה תהיה תלויה במה שבחרת: משימה, פרויקט, או הרגל. בואו נעבור אחד אחד, ואני אסביר איך לבנות תכנית פעולה בכל אחד מהמקרים. 

תכנית פעולה למשימה

אם זאת משימה, אז תחזרי פרק אחד אחורה לפרק של הדחיינות ותנסי להבין למה דחית את המשימה הזו עד עכשיו. דיברתי שם על כל מיני סיבות למה אנחנו דוחות דברים ובאיזו טכניקה את צריכה להשתמש כדי לעשות את מה שדחית, נתתי שם 8 טכניקות כדי להתמודד עם דחיינות. אם זו משימה, זו כנראה משימה שדחית. ואם זו משימה שדחית, את כנראה צריכה את אחת הטכניקות כדי לעשות אותה. למשל: אם המשימה היא נגיד להעביר כסף לקרן השתלמות. אגב הנה תזכורת לכל העצמאיות כאן, לכל עצמאית מומלץ לעשות את זה עד סוף השנה, לפי התקרה המותרת לקרן השתלמות. בכל מקרה, תחליטי שאת משמשת בטכניקה של הטיימר כדי לעשות את זה. את שמה טיימר ל- 25 דקות, מתיישבת, ועושה את מה שצריך כדי להעביר כסף לקרן השתלמות.

אז אם זו משימה, תוכנית פעולה תהיה לבחור איזושהי טכניקה ולהשתמש בה כדי לעשות את המשימה הזו. 

תכנית פעולה לפרויקט

אם זה פרויקט, אז קודם כל איזה כיף! אני ממש ממש אוהבת פרויקטים.

בגלל שהרעיון הוא להתחיל להניע כמה שיותר מהר, כדי להתקדם עד תחילת השנה, הדבר הראשון שאני מציעה לעשות זה לכתוב את שלושת הצעדים הכי קטנים שיעזרו לכן להניע את הפרויקט. וכשאני אומרת קטנים, אני מתכוונת פיצים. ממש הצעדים הכי הכי קטנים שאתן יכולות לעשות. זאת אומרת שכל צעד לא ייקח יותר מחצי שעה.

אחרי שכתבתן, תסתכלו על הצעדים שכתבתן, ותחשבו שנייה – איך זה מרגיש לי בגוף. אם זה מרגיש לכן קל כזה, "כן, אני יכולה לעשות את זה", אז סבבה, זו משימה פיצית מספיק. אם זה מרגיש לכן כבד, מועקה, אז לא – זו משימה גדולה מדי, תקטינו אותה עוד יותר.

למשל: אם את רוצה עד סוף השנה ליצור פודקאסט. זה פרויקט לא מסובך, אבל הוא קצת מורכב, יש שם הרבה צעדים. הוא מורכב מהרבה משימות קטנות, וכל אחת בנפרד יכולה להיות קצת מאיימת. 

אז נגיד הנה שלושה צעדים פיצים:

  1. לכתוב רעיונות ל- 3 פרקים
  2. לקרוא על פלטפורמות שאליהן מעלים את הפודקאסט. לקרוא. לא אמרתי להירשם, לא אמרתי כלום, רק לקרוא עליהן. משימה לא מאיימת.
  3. לכתוב 5 רעיונות לשמות לפודקאסט

זהו, זה יכניס אתכן לתנועה, משם תתחילו להתקדם. חשוב לבחור את המשימות האלה שיתחילו להכניס אתכן לתוך הזרם של הפרויקט הזה שאתן רוצות לעשות. 

אז אם יש לכן פרויקט, ליצור 3 משימות קטנות.

תכנית פעולה להרגל

אם לא מדובר במשימה או פרויקט, אלא בהרגל, אז בשלב הזה של תוכנית הפעולה אתן צריכות לדייק מה בדיוק אתן רוצות לעשות. לדוגמה: אם אתן רוצות לשפר את התקשורת עם בן הזוג , אז זה משהו שקשה ליצור לו תוכנית פעולה, כי מה זה אומר לשפר את התקשורת עם בן הזוג? קשה להביא את זה לידי ביטוי במציאות. מה שכן אפשר לעשות במציאות, זה למשל, לקבוע דייט שבועי. זאת דרך לשפר את התקשורת עם בן הזוג, וזו דרך קונקרטית. ועכשיו שיש לך פעולה, את צריכה לחשוב מה זה – זאת משימה או פרויקט? במקרה הזה רוב הסיכויים, אם יש לכן ילדים, שזה פרויקט. ואז אנחנו בתחום הפרויקטים ולכן נשאל את עצמנו מה הצעדים הקטנטנים שצריך לעשות כדי לקבוע דייט שבועי: לשריין זמן ביומן, לקבוע בייביסיטר וכו'. זה לא פרויקט גדול, אבל זה פרויקט. 

אז איזה דברים קטנים אתן צריכות לעשות כדי להביא את זה לידי ביטוי?

צעד שלישי – לשבץ

עכשיו יש לך תוכנית פעולה למשימה, פרויקט או הרגל שלך. אחרי שיש לך תוכנית פעולה למה שאת רוצה להשיג, השלב הבא זה לשבץ את זה ביומן ו/או ברשימת המשימות.

שימוש ביומן וברשימת משימות הם שני נושאים ממש גדולים שאני לא אוכל להיכנס אליהם בפרק הזה, אבל בגדול אני אגיד שאם לא שריינתן לזה זמן, זה פשוט לא יקרה. אז שריינו לזה זמן.

תחשבו עכשיו מתי אתן מקדישות 20 דקות, חצי שעה, שעה, לדבר הזה שתכננתן. ממש קחו ותרשמו את זה בתור משימה, ותכניסו ליומן, ותזכרו שהדבר הזה הוא חשוב. אם הוא לא היה חשוב – לא הייתן מחליטות לעשות את זה. ואם הוא חשוב אנחנו רוצות להקדיש לזה זמן. הגיוני שאנחנו רוצות להקדיש זמן למה שחשוב לנו, גם אם זה יבוא על חשבון משהו אחר.

צעד רביעי – לבצע

מה שנקרא, התחלתי ולכן אסיים. אם כבר עשיתן את כל השלבים שאמרתי, כלומר, החלטתן על איזשהו פרויקט, יצרתן תוכניות פעולה ושריינתן לזה זמן, אני מנחשת ששלב הביצוע לא יהיה יותר מידי קשה. זה די שם אתכן על משטח ההמראה לעבר הביצוע. מקסימום שוב תחזרו לפרק הדחיינות ותעשו את אחת הטכניקות שהצעתי אם אתן לא מצליחות להגיע לשעת הביצוע.

לסיכום

בפרק הזה החלטתי לתת לכל אחת ואחת מכן מוטיבציה למחוק עוד משהו מ- bucket list שלה, והסברתי גם איך עושים את זה בתכלס, בארבעה שלבים די פשוטים.

אני ממש מקווה שכל אחת כבר בחרה פרויקט, התחילה לחשוב על איזושהי תוכנית פעולה, והולכת להוציא לפועל את הדבר שאת רוצה להספיק עד שנת 2023.

תודה רבה שקראתן את התמלול של הפרק הזה, ואנחנו נתראה בפרקים הבאים!

יערה אופיר

יערה אופיר

מאמנת לאפקטיביות וניהול זמן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות