בעולמות של האפקטיביות והפרודוקטיביות יש מן דיון כזה של מה יותר חשוב, ניהול זמן או ניהול אנרגיה.
יש שאומרות להפסיק לנהל את הזמן שלנו ובמקום זה לנהל את האנרגיה שלנו.
העמדה שלי בנושא היא ששניהם חשובים כדי לחיות את החיים שאנחנו רוצות לחיות.
כדי גם להנות וגם להגשים חלומות, לדעתי, אנחנו יכולות וצריכות להשתמש בכלים מעולם ניהול הזמן, שזה תכנון, ניהול משימות וכל אלה, ולשלב אותם עם כלים מעולם ניהול האנרגיה.
להאזנה לפרקים בפודקאסט על ניהול אנרגיה:
מה זה ניהול אנרגיה?
הכי בפשטות, ניהול אנרגיה אומר לשמור על הבריאות הפיזית, הנפשית והמנטלית שלנו, כדי שנוכל להרגיש יותר טוב ולהספיק את הדברים שאנחנו צריכות ורוצות לעשות.
הסיבה שיש את הדיון הזה בין ניהול זמן לניהול אנרגיה, היא כי הרבה פעמים אנחנו כאילו מתכננות הכל כמו שצריך, מנהלות את היומן ואת רשימת המשימות והכל מתוקתק, אבל ברגע האמת מוצאות שאנחנו לא מצליחות לעשות את מה שרצינו, לא עומדות בהתחייבויות שלנו, "נופלות" לדחיינות או לחוסר עשייה.
יש טכניקות של ניהול זמן שמאוד עוזרות בזה, אבל גם ניהול האנרגיה ממש קריטי כאן.
מה שקורה זה שהמיכל של האנרגיה שלנו מרוקן, ואז אנחנו לא מסוגלות לעשות את מה שרצינו ותכננו.
וכמובן שזה שמיכל האנרגיה שלנו מרוקן גורר עוד השלכות כמו עייפות, סטרס, עצבנות ועוד המון דברים שאנחנו לא רוצות בחיים שלנו.
איך לנהל את האנרגיה שלנו טוב יותר?
חשבו על האנרגיה שלכן כמו על חשבון בנק.
בחשבון הבנק יש לכן כמות מסויימת של כסף שאתן יכולות למשוך. זה מאגר האנרגיה שלכן.
אתן יכולות להפקיד כסף לתוך החשבון הזה – כלומר לעשות פעולות שיכניסו לכן עוד אנרגיה. למשל לישון יותר טוב, לעסוק בתחביב, שיחה עם חברה טובה ועוד דברים שנדבר עליהם בהמשך. ככה אתן דואגות שיהיה לכן מספיק כסף, כלומר אנרגיה, בחשבון.
במקביל, אתן גם מוציאות כסף מהחשבון – עושות פעולות שמקטינות לכן את כמות האנרגיה. כמו שיש תשלומים קבועים כמו ארנונה וחשמל, ככה יש דברים קבועים שמוציאים לכן אנרגיה מהחשבון. פעולות מסוימות בעבודה, משימות מרוקנות, עייפות פיזית שנובעת פשוט מהשעה ביום ועוד. ויש גם דברים שהם יותר בשליטתנו שגוזלים מאיתנו אנרגיה, שגם עליהם נדבר בהמשך.
בסופו של דבר, המטרה שלנו צריכה להיות שיהיה לנו מספיק כסף בחשבון.
אפשר לעשות את זה גם על ידי זה שנגדיל את כמות ה"הפקדות", וגם על ידי זה שנקטין את כמות ה"משיכות".
ושימו לב למה שאני אגיד עכשיו – אנחנו לא מחכות להגיע לשקלים בודדים כדי להפקיד עוד כסף בבנק. אנחנו דואגות מראש שיהיה לנו מספיק מאגר, כדי לא להגיע למצב שהכסף מתרוקן לנו לגמרי.
מקווה שהבנתן את העיקרון – יש לנו מאגר של אנרגיה, ואנחנו רוצות לדאוג שהוא יהיה מלא מספיק, גם לא לתת לו להתרוקן עד הסוף וגם לעשות פעולות אקטיביות כדי למלא אותו.

איזה סוגי אנרגיה יש?
אנרגיה פיזית
האנרגיה הפיזית שלנו מושפעת משעות השינה שלנו, מתזונה ומספורט ותנועה. אם לא נדאג לעצמנו בתחומים האלה, יהיה לנו הרבה יותר קשה לתפקד, ומהצד השני אם כן נדאג לעצמנו יהיה לנו הרבה יותר קל.
איך נעשה הפקדה לבנק של האנרגיה הפיזית?
נדאג ללכת לישון בשעה נורמלית, נעשה פעולות שישפרו את איכות השינה שלנו, נדאג להכניס תנועה במהלך היום, נאכל אוכל שטוב לנו ובריא לנו.
ומה מרוקן את הבנק של האנרגיה הפיזית?
פחות מדי שעות שינה, אם דילגתי על ארוחה או אכלתי חטיף במקום ארוחה נורמלית, אם ישבתי על הכיסא כל היום בלי לזוז.
כשאנחנו עמוסות ועסוקות, יש לנו נטייה לוותר בדיוק על הדברים האלה. על שעות השינה שלנו, על ארוחות מסודרות, על פעילות גופנית.
אנחנו דוחסות עוד משימה ועוד משימה אבל די מהר אנחנו מגיעות למצב שאנחנו פועלות על אדים, ואז התפקוד שלנו יורד משמעותית.
זה גורם למעגל בעייתי שאנחנו לא דואגות לעצמנו, ואז אנחנו בעשייה לא אפקטיבית, לא מספיקות את מה שרצינו, ממשיכות לא לדאוג לעצמנו וכן הלאה.
מה שממש חשוב לי שתקחו מהפוסט הזה, זה ההבנה שמנוחה ודאגה לעצמנו מכל הבחינות זה לא הצ'ופר הנחמד שאתן נותנות לעצמכן אחרי שהספקתן את כל מה שרציתן. זה בדיוק בדיוק הפוך.
זה הבסיס להכל, זה הדבר הראשון שאתן צריכות להתייחס אליו, וזה מה שיעזור לכן להספיק את מה שאתן רוצות להספיק, ביותר יעילות ובפחות תסכול.
אז אני רוצה שתחשבו רגע על משהו אחד שאתן יכולות לעשות כדי להגדיל את המאגר של האנרגיה הפיזית שלכן, ומשהו אחד שתרצו לצמצם כדי לרוקן אותה פחות.
אנרגיה רגשית
יש דברים שהם לא פיזיים אלא רגשיים שמעלים לנו את האנרגיה.
הדברים האלה יכולים להיות למשל בילוי עם חברות, קריאת ספר, עיסוק בתחביב מסוים, מדיטציה, מוזיקה ועוד ועוד. אני מציעה לכל אחת לחשוב עכשיו מה הדברים שעושים לה טוב, ולחשוב איך היא יכולה להכניס עוד מזה לחיים שלה.
כמו האנרגיה הפיזית, יש לזה חשיבות מאוד גדולה גם ליעילות שלנו וגם כמובן להנאה שלנו מהחיים, שזה תכלס הפואנטה של הכל.
דברים שמורידים לנו את האנרגיה הרגשית הם למשל לחץ בעבודה, מחשבות שליליות, מערכות יחסים מתישות ועוד. לא כל הדברים האלה הם דברים שאפשר לבטל, אבל תחשבו מה מהדברים שמרוקנים אתכן אפשר לצמצם.
ואם יש לכן מטענים רגשיים שמקשים עליכן לתפקד, אני ממליצה בחום רב ואפילו מפצירה בכן למצוא את הזמן לטפל בזה אם זה על ידי טיפול רגשי או כל דבר אחר שעובד עבורכן.
אז בואו גם עכשיו תחשבו מה אתן יכולות לעשות כדי לעשות יותר הפקדות לבנק האנרגיה הרגשית שלכן, וגם איך אתן יכולות לצמצם את המשיכות משם.
חשוב לי להגיד שאלה לא חייבות בכלל להיות פעולות גדולות! להיפך.
במהלך היום חשוב לדאוג לעשות הפקדות קטנות לכל אורך היום. אם זה שיר כיפי, וואטסאפ לחברה, חיבוק ממישהו אהוב, כמה דקות הליכה או נשנוש מזין ובריא. אם תדאגו לאנרגיה שלכן במהלך היום, לא תסיימו את היום בתשישות מוגזמת, וזה ממש חשוב.
אנרגיה מנטלית
הסוג השלישי של אנרגיה הוא אנרגיה מנטלית, שקשורה מאוד להצפה של מידע, לעומס ולחוסר היכולת שלנו להתרכז.
כל סוגי האנרגיה קשורים לביצועים וליעילות שלנו, גם האנרגיה הפיזית, גם הרגשית וגם המנטלית. מכולן, האנרגיה המנטלית היא זו שקשורה בצורה הכי הדוקה ליכולות ניהול הזמן והניהול העצמי שלנו.
האנרגיה המנטלית קשורה לריכוז שלנו, להתמקדות במשימה אחת, בלא לעבור ממשימה למשימה. בעצם כל מה שקשור לפוקוס וריכוז לעומת התפזרות.
מה שמרוקן לנו את האנרגיה המנטלית זה מולטיטסקינג, רשימת משימות ארוכה ומבולגנת, קושי לתעדף, חוסר מיקוד, קפיצה מדבר לדבר. אלה דברים שלא מבזבזים רק זמן אלא מאוד מרוקנים לנו את האנרגיה.
מה שמעלה לנו את האנרגיה המנטלית זה להיכנס למצב של ריכוז, לנטרל הסחות דעת, רשימת משימות ברורה ומנוהלת, לעבוד רק על משימה אחת בכל רגע נתון.
יש נושא שלם שנקרא flow שאני לא אכנס אליו כאן, אבל בגדול זה מצב של קשב גבוה בזמן שעושים פעולה מאתגרת אבל לא קשה מדי. אם ניכנס למצב של flow בפעולות שלנו, האנרגיה המנטלית שלנו תעלה וגם רמת האושר והסיפוק שלנו.
אם תחזרו לפרק 7 שבו דיברתי על מולטיטאסקינג, אני מדברת שם על המחירים של להיות במצב מתמיד של הסחת דעת וקפיצה ממשימה למשימה, ושל לא להיות ב- 100% באף מקום בשום רגע נתון.
הירידה של האנרגיה המנטלית היא אחד המחירים האלה.
אז מה אפשר לעשות?
לנטרל הסחות דעת, לשים את הטלפון בצד, לסדר את עמדת העבודה, לזכור על איזו משימה אנחנו עובדות בכל רגע נתון ולא לקפוץ לדברים אחרים תוך כדי, לכבות התראות, לעבוד עם טיימר וכל הכלים הפרקטיים שאני מדברת עליהם כל הזמן.
הדברים האלה לא נועדו רק לגרום לנו להספיק יותר. הם נועדו לשמור עלינו עם אנרגיות גבוהות ליותר זמן.

ניהול אנרגיה במהלך היומיום
לדאוג להעלות אותה בצורה יזומה
מאגר האנרגיה שלנו הולך ויורד באופן טבעי במהלך היום, וזה לא כמו מיכל דלק באוטו שאנחנו ממלאות רק כשמתרוקן. אנחנו רוצות לשמור על רמות גבוהות של אנרגיה לאורך רוב היום.
וכאן זה לא ממש משנה אם זו אנרגיה פיזית, מנטלית, רגשית או כל דבר אחר – פשוט לעשות דברים שמעלים את האנרגיה.
אז מה נעשה כדי שזה יקרה?
כל שעה בערך נעשה איזושהי פעולה שמעלה לנו את האנרגיה. לקום, להתמתח, לעשות סיבוב קצר, לקחת כמה נשימות עמוקות, לשים שיר שאנחנו אוהבות, שנ"צ של 20 דקות או כל דבר קטן כזה שיעזור לנו להגדיל את המאגר.
כשאתן לא עוצרות לעשות את זה ומתחילות לעבוד "על אדים" במקום על מיכל מלא, רמות הסטרס עולות, אנחנו נהיות איטיות יותר, עצבניות יותר, מתוסכלות יותר וגם מסיימות את היום גמורות ותשושות.
ולכן, אם אי פעם חשבתן לא לנוח בגלל שזה גוזל זמן – דעו לכן שמנוחה דווקא מייצרת זמן כי אנחנו יותר יעילות בהרבה כשאנחנו מאוששות.
תכנון המשימות בהתאם לאנרגיה
זה משהו סופר סופר חשוב: יש חשיבות ענקית לאיך נתכנן את היום שלנו בהתאם לאנרגיה הטבעית שיש לנו לאורך היום.
במהלך היום יש לנו שעות שבהן האנרגיה שלנו יותר גבוהה ואנחנו יותר מרוכזות, ויש שעות שפחות. אני למשל בשיא הריכוז שלי סביב 9 בבוקר עד משהו כמו 11-12, ואחרי זה יש ירידה. זו דוגמה יחסית נפוצה לאיך האנרגיה שלנו עובדת לאורך היום. לפעמים יש עוד עלייה אחר הצהריים, ואולי עוד אחת בשעות הערב.
יש לנו נטייה לא לסדר את היום לפי האנרגיה שיש לנו, אלא בדיוק להיפך.
אנחנו מתחילות את היום ברצון לעשות וי על כמה שיותר משימות, לרוקן את תיבת המייל, לענות לכל ההודעות בוואטסאפ, לחזור לאנשים שחיפשו אותנו – כל אלה פעולות שלא דורשות יותר מדי אנרגיה. וככה אנחנו מבזבזות את "נדל"ן" האנרגיה הכי איכותי שלנו! את השעות של סביב 9 עד סביב 12.
ואז אחרי זה, אחרי ארוחת הצהריים נגיד, אנחנו מתפנות להתיישב על המשימה הגדולה, הכבדה, הפרויקט שיש לנו ודורש הרבה ריכוז. ומה הבעיה? שאנחנו כבר עייפות ולא מרוכזות!
ואז או שזה יקח לנו הרבה יותר זמן ממה שתכננו, שזה התרחיש החיובי, או שפשוט לא נעשה את זה, נדחיין, נעשה דברים אחרים, ואז נתחיל להאשים את עצמנו שאנחנו דחיינות ועצלניות אבל זה בכלל לא זה – פשוט לא ניהלנו את האנרגיה נכון!
אז מה אפשר לעשות?
להילחם בנטייה שלנו לעשות מלא משימות קטנות על הבוקר, ולתכנן את היום ככה שאת המשימה הגדולה שדורשת יצירתיות וריכוז נעשה קודם כל. ואת הדברים הקטנים, שאנחנו יכולות לעשות חצי מתוך שינה, נשמור לשעות הפחות מרוכזות שלנו.
כדאי לכן מאוד להכיר את השעות שבהן יש לכן יותר ופחות אנרגיה ולתכנן את המשימות בהתאם, זה באמת משנה חיים.
ממש אשמח לשמוע בתגובות אם אהבתן את הפוסט ומה לקחתן ממנו!